вторник, 23 март 2010 г.

1 100 декара гора ще залесят в областта


1 100  декара гора ще бъде залесена през тази година на територията на област Добрич, каза за радио “Добруджа” инж. Никола Симеонов директор на Регионалната дирекция по горите. Предстои залесяване на 484 дка в Добрич, 230 дка в Г. Тошево, 259 дка в Балчик и 127 дка в Тервел.  Основните дървесни видове, с  които от години се залесява в региона, са червен дъб, липа, цер и  други-устойчиви на метеорологичните условия в Добруджа.  199 акта за незаконна сеч са съставени от началото на годината на територията на областта.  Най-голям е броят   в Добрич- 71, в Балчик - 59, 36 в Генерал Тошево и 33 акта  в Тервел .  “Нарушенията  са повече в сравнение с миналата година и този факт  се обяснява с по-дълго продължилата зима”, коментира  инж. Николов и допълни, че  не може да се говори  за горска мафия в региона.

Традиционната седмица на гората ще се проведе от 6 до 11 април. Тази година тя ще мине под мотото “Гората утре-наша грижа днес” и ще се проведе за 85-ти пореден път.

Във възка с това  са предвидени много прояви, каза инж. Никола Симеонов. И тази година ще има традиционно залесяване в местността “Дъбовете” в Добрич, в  Тервел и Балчик ще се проведат беседи с ученици и други мероприятия свързани с опазването на горския фонд.