петък, 19 март 2010 г.

Стелиян Стоянов: В България земеделието не е приоритет

ImageЩе подкрепяме всички протести, които са в ущърб на земеделските производители, независимо от това кой е на власт. Това заяви в предаването "Тема на седмицата" областният председател на Земеделския народен съюз Стелиян Стоянов. Той призна, че ЗНС като член на Европейската народна партия не може да се противопоставя на ГЕРБ, но може да бъде коректив. Ние не сме доволни, че не е решен проблема с акциза на горивата на земеделците. Ако останат тези 150 млн., ние ще получим по 2,5 литра за декар, а в закона е записано, че трябва да получаваме по 7,3 литра, посочи Стоянов. Според него, другата тревожна тенденция е, че всяка година намалява националното съфинансиране. Явно, че в България земеделието не е приоритет, коментира още земеделския лидер.

Зам. председателят на областно ръководство на ЗНС Дико Иванов посочи като друг минус в работата на новите управляващи извършеното преструктуриране в НАП. Според него те няма да спомогнат за увеличаване на приходите и ефектът от тези промени ще се покаже на по-късен етап. Основното му притеснение е, че в провежданата в момента политика селските райони остават на заден план.

запис

Стелиян Стоянов призна, че земеделското движение у нас няма лидер, а има само председатели. Това обаче означава, че сме в процес на реформиране, коментира той.

Областното ръководство на Земеделския народен съюз ще отбележи 111-та годишнина от началото на организирано земеделско движение в България  на 21 март от 10.30 ч. пред паметника в село Стожер. Монументът в село Стожер бе открит  миналата година. Поводът бе 110-ата годишнина от началото на организираното земеделско движение в България.