сряда, 17 март 2010 г.

Още един бивш губернатор на Добрич застава пред съда


Още един бивш областен управител ще застане пред съда. Днес Районният съд в Добрич ще заседава по делото срещу 37-годишния Динчер Хаджиев. Срещу него е повдигнато обвинение за съставяне на официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства. По казуса пред Темида ще застанат още трима души, които са обвинени като помагачи на Хаджиев.
Престъплението е извършено през 2003 година. Тогава Динчер Хаджиев е бил експерт в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие". В съучастие с останалите той е съставил десет констативни протокола за извършени огледи на базата и земите на кредитополучатели. В документите са посочени лъжливи данни - че е извършен оглед и са констатирани подготвени площи за засяване с хлебна пшеница - реколта 2004 г. Протоколът е бил необходим за ползване на кредит и субсидия за закупуване на изкуствен тор за подпомагане на земеделските производители на пшеница. Девет са били кредитоискателите, които са получили фалшиви документи за теглене на субсидия, на която са нямали право.
Разследването е установило, че четирима от кредитоискателите не са били регистрирани като земеделски производители и не са кандидатствали. Други петима се регистрирали като земеделски производители по молба на В. Ст. Ст., с цел той да получи средствата от целевата финансова линия за закупуване на изкуствен тор.