вторник, 9 март 2010 г.

Семейните лекари от областта без прегледи днес


Семейните лекари от областта без прегледи днес
Общопрактикуващите лекари от Добрич,БалчикГен.Тошево и община Добричканяма да приемат пациенти днес в знак на протест срещу неизплатените средства за извършваната от тях дейност. Такаджипитата от областта се присъединяват към протеста на лекарите от цялата страна.
Над 140 са лекарските практики в региона, съобщи за Дарик д-р Стелиян Щерев - председател на Областното Сдружение на общопрактикуващите лекари. По информация на д-р Щерев 60 от 67-те практики в Добрич днес не работят, всички лекарски практики в Балчик също са преустановили дейността си, почти всички в Ген.Тошево и половината в община Добричка.
"Четвърти месец парите ни се превеждат със забавяне. Заради системното неплащане 50% от лекарите в областта са затруднени финансово, а част от тях са пред фалит" - заяви д-р Щерев. „Самият аз получих предупреждение от Е.ОН за прекъсване на електрозахранването у дома, заради неплатен ток" - каза още докторът. Според него пациентите подкрепят протеста на лекарите и се отнасят с разбиране и съпричастност към проблемите им.
В двете добрички ДКЦ-та днес работят дежурни кабинети за неотложни случаи. Дали протестът ще продължи ще се решава ден за ден - заяви още д-р Щерев.