понеделник, 8 март 2010 г.

Осъдиха подпалвача от Генерал Тошево на 2,4 години затвор


Две години и четири месеца „лишаване от свобода" ще изтърпи 45-годишният Начко Янакиев, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен, че на 29 март 2009 година, в Ген. Тошево е подпалил апартамент, оценен на над 18 хил.лв. Пожарът е застрашил живота на друг човек и е имало опасност да се разпростре върху три съседни апартамента.
Начко Янакиев е осъден да заплатиобезщетение в размер на 18 140 лв. на собственичката на апартамента, за нанесените имуществени и неимуществени вреди. По молба на подсъдимия и след като той призна вината си, делото се гледа като съкратено съдебно следствие.
Начко и пострадалата се развели след дългогодишен брак, като семейното жилище било предоставено за ползване от съпругата и двете им деца. След влизане в сила на решението по бракоразводното дело подсъдимият не напуснал апартамента. По тази причина бившата му съпруга завела изпълнително дело. Мъжът често правел скандали в пияно състояние и заявил, че „ако трябва ще запали жилището, но няма да го напусне".
На 29 март той се прибрал с пластмасова туба с около 2 литра бензин. Казал на бившата си жена, че ще запали апартамента и двамата ще изгорят живи и започнал да полива бензин по килима в хола. Жената отишла в детската стая, за да потърси помощ по мобилния си телефон. Подсъдимият я последвал и с кибрит запалил килима, който преди това полял с бензин. Пострадалата се опитала да напусне жилището, но то било заключено. Тя минала през пламъците в хола, отворила прозореца, качила се на перваза и започнала да вика за помощ. В това време пристигнала дежурната смяна на пожарната служба в Ген. Тошево. Огънят се приближавал към прозореца, където стояла свидетелката и тя решила да скочи от втория етаж, но служители от пожарната я насочили да премине на терасата на съседния апартамент, откъдето със стълба била изведена от жилищния блок.
Подсъдимият бил намерен от пожарникарите на стълбищната площадка в безпомощно състояние, в следствие на получената инхалаторна интоксикация от пушечни газове и обгаряния от първа степен на ръцете и лицето.