събота, 6 март 2010 г.

В Болград вдигат паметник на опълченците, загинали за свободата на България


Паметник на опълченците от Болградска област, които са загинали за освобождението на България по време Освободителната война 1877-1878 г., ще изгради в Болград Асоциацията на бесарабските българи в Украйнасъобщи президентът й Антон Киссе на 3 март, на тържествата за националния празник на България в град Измаил, Украйна. Според Киссе, над 1000 българи от района са жертвали живота си за свободата на прародината си България, както я наричат. Изработва се проект, ще се обяви акция за набиране на средства. „Амбицията ни е до го завършим до две години” – каза още А. Киссе. Мястото вече е осветено, добави той. Група историци издирва имената на загиналите.

„Втората задача на асоциацията ни е да пращаме бесарабски българи да се обучават в университети в България, но след това да връщат в Украйна. Към момента се връщат около 50 процента от училите в България. През м.г. пратихме около 100 студенти, тази година очакваме кандидат-студентите да са 2 пъти повече” – обяснява А. Киссе. На есен асоциацията ще организира Шестия всеукраински събор на българите в Украйна, който ще бъде в Одеса. Политиката й е да лансира в ръководните си органи най-вече млади хора.

Вече 9-годишна традиция събира българи от България и българи от Измаилския район на 3 март пред паметника на Христо Ботев, пред сградата на Хуманитарния институт в град Измаил. Тя е по инициатива на Михаил Стоев, който като директор на „Екострой-Добрич”, създаде дъщерна фирма там. Заявявал е многократно, че не може да прескочи и година без да отдаде чест на този ден в украинския град, където населението е основно от бесарабски българи. Българският флаг до паметника на Христо Ботев беше вдигнат под звуците  на българския химн. Гости на тържествата бяха и народните представители от Добричка област Валентин Николов /Атака/ и д-р Светомир Михайлов /ГЕРБ/, които поднесоха и венец от името на Народното събрание на България.