четвъртък, 20 май 2010 г.

24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост


Кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов връчи финансова помощ на деца абитуренти. Помощи получиха трима ученика, които завършват средното си образование - един от СОУ "Н.Й.Вапцаров" и двама от ПГЗ "Тодор Рачински". Средствата в размер на 200 лева се дават с решение на Общински съвет.
Тази година Випуск 2009/2010 завършват 88 абитурента - 34 от СОУ, от които 23 отличника /с пълно 6 са 6 ученика/ и 54 от ПГЗ, от които 11 отличника /2 с пълно 6/. Днес те бяха поздравени от Общинска администрация  и Общински съвет на тържество в залата на Н.Ч. "Светлина".
По повод 24 май, за особени заслуги за развитието на просветата и културата ще бъдат удостоени с почетен знак с лика на Йордан Йовков  Димитър Димитров - учител, посмъртно, Димитра Тодорова - учител, Мариана Едрева - учител и Мария Радева - библиотекар. Всеки знак ще бъде съпроводен с грамота и парична сума в размер на една минимална работна заплата.
Тържественото честване на 24-ти май ще започне в деня на празника със шествие от Исторически музей, по улиците "В.Априлов", "Трети март"и завършва пред скулптурната композиция "Бялата лястовица". Абитурентите ще положат венци пред паметника на Й.Йовков, а в празничната програма ще вземат участие група деца от ЦДГ "Първи юни", Детска фолклорна група и Танцов клуб "Фолкденс" към НЧ "Светлина".