понеделник, 31 май 2010 г.

Подценяваме опасността от радиационно замърсяване

Началникът на Областно управление “Гражданска защита” – Добрич Костадин Георгиев пред DT
Костадин Георгиев е роден на 1 юни 1956 г. През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР. Професионалният му път започва като експерт в отдел “Експертиза и анализ”в столичната пожарна. След това е работил като инспектор и началник на Районната служба “Пожарна безопасност и спасяване” в Генерал Тошево. До март 2010 г. е шеф на районната противопожарна служба в Албена. След преобразуването й в участък, Костадин Георгиев е назначен за началник на Областното управление “Гражданска защита”, което премина в системата на МВР.
•  Г-н Георгиев, кои бяха приоритетните задачи, които си поставихте като началник на Областното управление “Гражданска защита”? •  Със задоволство мога да споделя, че успяхме да изпълним една много важна задача – осигуряването на верижна машина – многоцелеви влекач МТ-ЛБ за оказване на помощ през зимата на блокирани от снега населени места и на заседнали в преспите автомобили. Машината досега се водеше на отчет в пожарната в Добрич и бе прехвърлена на ОУ “Гражданска защита”. Предоставянето на този МТ-ЛБ е от изключителна важност, тъй като е известно, че зимните бури в Добруджа често водят до затваряне на пътища и изпадане в бедствено положение на населени места и цели общини. •  Какво ще се промени в дейността и функциите на повереното Ви звено след преструктурирането и преминаването на “Гражданска защита” от Министерството на извънредните ситуации към МВР? •  Дали ще има някакви кардинални промени се решава на по-високи нива в министерството. В Добрич заварих добър колектив, с нужната подготовка и съм убеден, че ще докажем способността си да работим в екип, за да сме полезни на хората.
•  
Колко души работят в ОУ “Гражданска защита” – Добрич. Какви са критериите за подбор на служителите и има ли специални изисквания с оглед естеството на работата, която налага действия в екстремни ситуации? •  В управлението в Добрич работят 48 души. Спасителният отряд е от 25 служители. Те дават 12-часови дежурства – по пет души на смяна. Базата на отряда е в Смолница и това понякога води до затруднения заради отдалечеността от областния център и загубата на време за достигане до местата, където има нужда от нашата намеса. Подборът на служителите се извършва по критериите за назначаване на кадри в системата на МВР. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години. Те държат изпити по физическа подготовка, психотест и интелектуално ниво.
•  
Как е регламентирано в момента обучението за действия при бедствия и аварии? •  Обучението започва още в детските градини. Преподавателите в училищата са длъжни да запознават в часа на класния ръководител подрастващите с основни моменти от правилата за действия в кризисна ситуация. Провеждат се и обучения в населените места – те са ангажимент на кметовете.
•  
Готово ли е населението в Добричка област за адекватна реакция при една авария в атомната електроцентрала в Черна вода и евентуално радиационно замърсяване? •  За краткото време, през което съм началник на Областното управление в Добрич не мога да дам съвсем реална оценка, но ми се струва, че не сме достатъчно подготвени. Като че ли подценяваме опасността, смятаме, че на нас подобно нещо не може да се случи.
•  
До 1989 г. много актуален бе въпросът с противорадиационните укрития. Какво е тяхното състояние в момента? Чий ангажимент е поддръжката им? •  Състоянието на укритията е незадоволително. Те се водят на отчет при нас, а поддръжката им е ангажимент на общините. При нужда ние правим препоръки за ремонти и реконструкция, но като цяло можем да кажем, че скривалищата са занемарени.
•  
Знаят ли хората как да реагират при силно земетресение, тъй като се намираме в непосредствена близост до сеизмична зона? •  Свидетели сме на катастрофални трусове в съседните държави. Планетата е жива и бедствията я съпътстват през цялото й съществуване. Длъжни сме да обучаваме хората, затова се обръща толкова внимание на подрастващите. Наскоро имах среща с кметовете на общини и акцентирах върху необходимостта от организиране на обучения за възрастните.
•  
Сериозен проблем в Добричко са и свлачищата... •  Да, през последните дни се активизира свлачище в местността “Фиш фиш” край Албена. Засега сериозни щети не са причинени, но има сгради, които са непосредствено застрашени. Правомощията ни по отношение на свлачищата са ограничени – ние можем само да поставяме ограничителни линии и предупредителни табели. Нямаме нито финансовата, нито техническата възможност да помагаме за укрепването на терена. Във връзка с активизиралото се свлачище поддържаме връзка с кмета на Балчик и имаме неговото уверение, че ще се направи необходимото за решаване на проблема. Разговаря Пламен Николов