петък, 14 май 2010 г.

Очакват добра реколта


Добра реколта от зърнените култури се очаква през тази година, коментира ст.н.с. Николай Ценов - зам.-директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Има всички предпоставки за високи добиви, особено след "златния" дъжд по Гергьовден, каза той. Състоянието на пшеницата и ечемика е добро, а на рапицата - особено добро.
"Не трябва земеделските производители да се уповават само на хубавото време, а да съблюдават и сезонните грижи и мероприятия", съветва Ценов. Сега се прави листното подхранване на много от културите, пролетниците се досяват, продължава растителната защита по отношение на хербицидната борба с плевелите. 10 700 000 дка с пшеница се отглеждат в България през 2010-та. В момента посевите са на различни фази.
Колкото миналата година се очаква да бъде световното производство на пшеница, каза още Ценов. Той следи през интернет сателитните снимки на Министерството на земеделието на САЩ. Прогнозите са на международните пазари да се търси основно висококачествено зърно, поради големите количества запаси.