петък, 28 май 2010 г.

НСОРБ за предстоящото орязване на държавните трансфери за общините


Уважаеми съграждани, предоставяме Ви възможност да се запознаете с писмото на Националното сдружение на общините в Република България до всички кметове на общини и председатели на общински съвети, относно предстоящото орязване на държавните трансфери за общините.
Ето и писмото в оригиналния му вид:
"Уважаеми дами и господа,
С тревога ви информираме, че в подготвената актуализация на Закона за държавния бюджет предвиденото намаление на държавните трансфери за общините е в размер на 15% на годишна база, което по същество е с 30% до края на 2010 г.
Както знаете при срещата с Премиера Бойко Борисов на 4 май беше постигната договореност общинските бюджети да бъдат намалени с 10% на годишна база, което значи с  20%  от 1 юли. Вчера по време на работна среща със синдикатите научихме, че реалното намаление е значително по-голямо -  15% на годишна база или 30 % за оставащия период от 2010 година.
 За частично компенсиране на очертаващото се намаление на трансферите, НСОРБ събра и обобщи пакет от краткосрочни мерки, предложени от общините за подпомагане балансирането на бюджетите. Те бяха обсъдени и допълнени от УС. Ударът на кризата по собствените приходи на общините, които през 2009 намаляха с близо 270 млн.лева и продължават да падат, заедно с намалените държавни трансфери от началото на годината с 60 млн.лева, плюс новото им намаление с 140 млн.лева за 2010 година, не могат да бъдат компенсирани обаче с подобни мерки.
НСОРБ търси възможност за провеждане на нова спешна среща с Премиера, на която да бъдат представени нашите предложения и пакета от мерки. Ще използваме целия си институционален капацитет за въздействие и при обсъждането на проекта за Закона в Парламента.
За тази цел ще бъде необходимо всички общини в диалог с депутатите от своя избирателен район да обяснят ситуацията, в която ще изпаднат след намалението с 1/3 на средствата на общините.
Оставяме отворени за идеи и предложения за последващи действия и мерки"