четвъртък, 13 май 2010 г.

Ще преосветят църквата “Св. Николай Летний” в с. Красен

Навършват се 150 години от започването на градежа и 145 години от откриването на църквата “Св. Николай Летний” в с. Красен. По този повод, след извършените ремонтни дейности, църковният храм ще бъде преосветен на 16 май. Очаква се лично да присъства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
    В църковната летописна книга е записано, че градежът на църквата е започнат през 1860 г. и приключва през 1865 г. Първи клисар бил Йордан Чифликчията, който при първото опожаряване на църквата бил съсечен на нейния праг. Той още се пази.
    Като първи свещеник тук работи Ненчо Несторов. До днес се пази неговото Евангелие, което е печатано през 1865 г. и е преработка на Евангелие, печатано десетина години по-рано във Виена. В предисловието си поп Ненчо посочва (цитатът е без редакция): “И тъй, преведох настоящето Евангелие от Славянския на чисто Българския език, положих труд и го разположих на ред тъй, като един Свещеник, като начне от Възкресение ще чете наред и ще обръща само за сяка неделя наред и утренните Евангелия, и то наред за сяка неделя. Тъй и за секи праздник, и за секи Светия на секи ден, и тъй особбено наред. Прибавих на края и 35 таблици от Мануила Глизония, и положих ги на Български, по/които ще се управляват Свещениците с чуден начин за намиране на сяка неделя Евангелията утринни и литургиялни много потребни. След 35 та таблица прибавих и друга таблица, която съдържа обращението на годините, и начина, от 1865 до 2080 година с назначението на Пасхата за сяка година, и която ще трябва на Свещенниците, за да намират за сяка година Пасхата”.
    От първите години след построяването на църквата е и голяма икона с размери повече от 2 метра височина и над метър и половина широчина, рисувана върху плат, вероятно преди повече от 150 г. Яркостта на багрите се е запазила до наши дни.
    След опожаряването на църквата от турците, тя е възстановена с парите на богати хора от този край и повторно е открита на 22 май 1896 г. Този ден по стар стил е посветен на св. Николай Летний и от тогава сборът на селото е на 22 май.
    В летописите се споменава, че църквата е възстановена с помощта на Щерю Димитров, Петко Димитров, Иван Петков, Иван Михнев, Иван Стоянов и др.
    Интересна е историята и на двете камбани. Те са закупени преди 106 години от братята Захари и Васил (фамилия не е посочена), от киевчанина Харитмо Елисеевичо и Моро Заму. От запазената фактура става ясно, че са стрували 1 рубла и 60 копейки. Този документ е с дата 12.06.1904 г. Двете камбани огласяват и в наши дни село Красен.

                                                                       Дяко ДЯКОВ