понеделник, 31 май 2010 г.

The Next Generation Rock - Toshevo 2010 новини

Организацията на първия рок фестивал в Генерал Тошево върви с пълна пара. Сформираният организационен комитет,с представители от Общината, Общинския младежки съвет, НЧ Светлина и доброволци от града, си е поставил за цел да създаде перфектна организация за провеждането на събитието. Има малка промяна при групите. Segmented ще свирят в неделя , a Pataca в събота, заради неотложни ангажименти на част от търновската банда. На официалния сайт може да видите леко променения плакат на феста, който до няколко дни  ще бъде отпечатан и разпространен из цялата страна с любезното съдействие на рок и метъл обществото в България. Членовете на Общинския младежки съвет са се заели много сериозно с подпомагане на организирането на фестивала. Координатор от тяхна страна е Яна Милкова. На 3 и 4 юли младежите ще бъдат важна част от организацията, като помагат на гостите на града с информация за фестивала и за ориентиране в Тошево.
В официалната страница на фестивала във Facebook, вече са потвърдили присъствие над 200 души,а над 400 са отбелязали, че може би ще посетят The Next Generation Rock - Toshevo 2010.
Искам да изкажа благодарност на всички рок и метъл сайтове в България за подкрепата при разпространението на информация за фестивала.
На официалния сайт на фестивала www.rock.toshevonews.com може да разгледате групите, да чуете техни парчета и да видите реда в който ще излязат на сцената.
Очаквайте още новини съвсем скоро!

Ивайло Манушев
координатор на феста

Футбол - останахме 13-и в крайното класиране

В последния кръг на първенството във североизточна В група, отборът на "Спортист" понесе тежка загуба от "Черноморец" - Бяла с 4:0. Спортист е на незавидното 13-о място в крайното класиране. Искрено се надяваме за следващия сезон, отборът да бъде в по-добра форма и да не разочарова с представянето феновете си. След слабото представяне на Спортист, мнозина си задават въпроса дали изобщо има смисъл отбора да играе във "В група". 
Toshevo News

Подценяваме опасността от радиационно замърсяване

Началникът на Областно управление “Гражданска защита” – Добрич Костадин Георгиев пред DT
Костадин Георгиев е роден на 1 юни 1956 г. През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР. Професионалният му път започва като експерт в отдел “Експертиза и анализ”в столичната пожарна. След това е работил като инспектор и началник на Районната служба “Пожарна безопасност и спасяване” в Генерал Тошево. До март 2010 г. е шеф на районната противопожарна служба в Албена. След преобразуването й в участък, Костадин Георгиев е назначен за началник на Областното управление “Гражданска защита”, което премина в системата на МВР.
•  Г-н Георгиев, кои бяха приоритетните задачи, които си поставихте като началник на Областното управление “Гражданска защита”? •  Със задоволство мога да споделя, че успяхме да изпълним една много важна задача – осигуряването на верижна машина – многоцелеви влекач МТ-ЛБ за оказване на помощ през зимата на блокирани от снега населени места и на заседнали в преспите автомобили. Машината досега се водеше на отчет в пожарната в Добрич и бе прехвърлена на ОУ “Гражданска защита”. Предоставянето на този МТ-ЛБ е от изключителна важност, тъй като е известно, че зимните бури в Добруджа често водят до затваряне на пътища и изпадане в бедствено положение на населени места и цели общини. •  Какво ще се промени в дейността и функциите на повереното Ви звено след преструктурирането и преминаването на “Гражданска защита” от Министерството на извънредните ситуации към МВР? •  Дали ще има някакви кардинални промени се решава на по-високи нива в министерството. В Добрич заварих добър колектив, с нужната подготовка и съм убеден, че ще докажем способността си да работим в екип, за да сме полезни на хората.
•  
Колко души работят в ОУ “Гражданска защита” – Добрич. Какви са критериите за подбор на служителите и има ли специални изисквания с оглед естеството на работата, която налага действия в екстремни ситуации? •  В управлението в Добрич работят 48 души. Спасителният отряд е от 25 служители. Те дават 12-часови дежурства – по пет души на смяна. Базата на отряда е в Смолница и това понякога води до затруднения заради отдалечеността от областния център и загубата на време за достигане до местата, където има нужда от нашата намеса. Подборът на служителите се извършва по критериите за назначаване на кадри в системата на МВР. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години. Те държат изпити по физическа подготовка, психотест и интелектуално ниво.
•  
Как е регламентирано в момента обучението за действия при бедствия и аварии? •  Обучението започва още в детските градини. Преподавателите в училищата са длъжни да запознават в часа на класния ръководител подрастващите с основни моменти от правилата за действия в кризисна ситуация. Провеждат се и обучения в населените места – те са ангажимент на кметовете.
•  
Готово ли е населението в Добричка област за адекватна реакция при една авария в атомната електроцентрала в Черна вода и евентуално радиационно замърсяване? •  За краткото време, през което съм началник на Областното управление в Добрич не мога да дам съвсем реална оценка, но ми се струва, че не сме достатъчно подготвени. Като че ли подценяваме опасността, смятаме, че на нас подобно нещо не може да се случи.
•  
До 1989 г. много актуален бе въпросът с противорадиационните укрития. Какво е тяхното състояние в момента? Чий ангажимент е поддръжката им? •  Състоянието на укритията е незадоволително. Те се водят на отчет при нас, а поддръжката им е ангажимент на общините. При нужда ние правим препоръки за ремонти и реконструкция, но като цяло можем да кажем, че скривалищата са занемарени.
•  
Знаят ли хората как да реагират при силно земетресение, тъй като се намираме в непосредствена близост до сеизмична зона? •  Свидетели сме на катастрофални трусове в съседните държави. Планетата е жива и бедствията я съпътстват през цялото й съществуване. Длъжни сме да обучаваме хората, затова се обръща толкова внимание на подрастващите. Наскоро имах среща с кметовете на общини и акцентирах върху необходимостта от организиране на обучения за възрастните.
•  
Сериозен проблем в Добричко са и свлачищата... •  Да, през последните дни се активизира свлачище в местността “Фиш фиш” край Албена. Засега сериозни щети не са причинени, но има сгради, които са непосредствено застрашени. Правомощията ни по отношение на свлачищата са ограничени – ние можем само да поставяме ограничителни линии и предупредителни табели. Нямаме нито финансовата, нито техническата възможност да помагаме за укрепването на терена. Във връзка с активизиралото се свлачище поддържаме връзка с кмета на Балчик и имаме неговото уверение, че ще се направи необходимото за решаване на проблема. Разговаря Пламен Николов

Детските надбавки са преведени


Детските надбавки са преведени днес - 31 май, съобщи Снежана Ванкова - директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане. Общата сума е 1 150 000 лева. Обикновено помощите за деца се превеждат по-рано през месеца, но за пореден път има забавяне заради липса на средства. 
През месец май лицата и семействата насоциално подпомагане са били 1200. Те са получили общо 97 360 лева. Огромната част от подпомаганите са в трудоспособна възраст - 1112. В 33 семейства децата са допуснали повече от пет неизвинени отсъствия в училище, затова семействата са санкционирани. От началото на годината от месечни помощи са лишени 118 семейства поради това, че са били подпомагани непрекъснато в продължение на 12 месеца.

Осем добруджанци с лаймска болест


Общо 77 случая на ухапани от кърлежи са регистрирани в Добричка област от началото на април до 28 май, информираха от РИОКОЗ-Добрич. Осем от ухапаните са заболели от лаймска болест, като 4 от случаите са в Добрич, 2 в Тервел и 2 в Ген.Тошево. Всички са хоспитализирани в инфекциозното отделение на добричката болница. За трима от заболелите е установено, че отглеждат домашни животни, които са най-вероятните преносители на заразените кърлежи.
Регистрирани са и два случая на марсилска треска, информират още от РИОКОЗ. Заразените са жени от Добрич и село Крапец.

10.93% е безработицата в Добричка област


10.93% безработица е отчетена в Добричка област към края на април, съобщават от добричкото Бюро по труда. Нивото е с 0.81 пункта по-ниско от това през месец март. Спрямо същия месец на миналата година обаче безработицата е с 2,8% по-висока. 
Намалява и броят на регистрираните безработни в областта. През март те са били 12 368, а през април - 11 512. Намаление е регистрирано във всички общини на областта, с изключение на Крушари, където има малък ръст. В сравнение с миналата година хората без препитание в региона обаче са с 3034 повече. 
В Добрич нивото на безработицата е 8.26%. То е с 0.68 пункта по-ниско спрямо март, но с 2.45 пункта по-високо от 2009 г. 
Спадът в безработицата се дължи на разкриването на работни места в сферата на туризма в началото на летния сезон, коментират от Бюрото. На пазара на труда през април са заявени 1120 места. 590 от тях са в хотелиерството и ресторантьорството, 167 - в транспорта и съобщенията, 81 - в аграрния сектор, 73 - в търговията, 55 - в преработващата промишленост. 280 са свободните работни места в Бюрото по труда. Търсят се лекари, техници на ветрогенератори, рехабилитатори, шивачи, саяджии. Има свободни работни места за бармани, готвачи, администратори, камериери, спасители, масажисти и общи работници в курортите.

ИСКАМЕ 23 МИЛИОНА ЗА РЕМОНТИ НА ПЪТИЩАТА В ОБЛАСТТА

За 2010 година е изготвена и предоставена за одобрение в агенция "Пътна инфраструктура" инвестиционна програма, включваща 13 пътни обекта в областта - 3 преходни и 10 нови. Това стана ясно на пресконференция на новия шеф на Областно пътно управление в Добрич инж. Иван Светославов. С инвестиционната програма за настоящата година ОПУ иска за ремонти на пътища 23 милиона лева. По предложение на управлението в програмата "Транзитни пътища V" са включени два обекта - Силистра-Добрич и Дуранкулак-Каварна, а по програма "Регионално развитие" на Европейския съюз т. г. ще започне рехабилитация на пътя Добрич-Генерал Тошево. 
Тази година ще имаме проблеми с крайпътните артерии край морето, каза инж. Гергана Петрова - началник отдел "Поддържане и ремонт на републиканската пътна мрежа". Причината е рахибилитацията, която се извършва в момента. Основен пътят Дуранкулак-Каварна, основно се обновява и Шабла-Тюленово, Камен бряг-Българево-Каварна. Рехабилитацията на двете крайморски отсечки е започнала през април и ще продължи 15 месеца.
54 пътни знака са откраднати в Добричко през м. г. съобщи инж. Петрова. Най-масово е явлението в Генералтошевско. Освен че се крадат, по знаците мерника си пробват ловджии, събарят се при катастрофи. Около 200 лева е цената на квадратен метър, един стандартен пътен знак излиза между 60-70 лева. Общо взето в Добричка област няма проблеми по отношение на билбордовете, сподели началникът на отдел. 35 са случаите на поставяне на съоръженията в нарушение, основно това е близостта им до кръстовища. КАТ непрекъснато прави обходи, изпращат се писма до собствениците им с предписание да ги преместят, посочи инж. Петрова. НДТ

Добрин Драганов от Генерал Тошево остана втори

Атанас Росенов от Шумен триумфира в турнира по тенис на маса, който се проведе в зала "Русалка". На финала той надделя над Добрин Драганов от Генерал Тошево. Трети стана Росен Рачев от Шумен, който се наложи в малкия финал над добричлията Боян Боянов, състезаващ се за Генерал Тошево. В турнира се включиха 30 тенисисти от Добрич, Варна, Шумен, Силистра и Генерал Тошево. Първоначално те бяха разделени в 6 групи по петима състезатели. Най-добрите оформиха схема от 16 тенисисти. Турнирът се проведе по случай 24 май.

петък, 28 май 2010 г.

Заловиха телефонен измамник от с. Йовково


22-годишен мъж от село Йовково е задържан от полицията за телефонна измама. На 25 май в 17,30 ч. в РУ Генерал Тошево е получено съобщение от 73 г. мъж за това, че е провел разговор от домашния си телефон с неизвестни лица, които са го въвели в заблуждение и са му отнели сумата от 1200 лв. Установено е, че същия ден около 14,00 ч. на домашния телефон на тъжителя се е обадило лице, което се представило за дъщеря му и му казало: „Татко в полицията сме във Варна,  съпругът ми направи беля, удари едно дете и сега не го пускат”. След това по телефона му се е обадил мъжки глас, който му обяснил, че трябва да събере сумата от 10 000 евро, за да оправят нещата със зет му и да не го съдят. Потърпевшият обяснил, че има в наличност само 1200 лв. По-късно е последвало ново обаждане с инструкции как да бъде предадена събраната сума. След около 5 минути в дома му е дошъл мъж, на който тъжителя е предал пакет със събраната сума.  След проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия полицаите от Генерал Тошево са задържали С.М. на 22 г. живущ в с. Йовково. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

dobrudja-news.net

Силов трибой


Материалът е предоставен от Борис Борисов, президент на спортен клуб "Цунами"
"Без конкуренция


Както споменах в материала за първият кръг, за втори кръг на Държавното първенство подготовка започнаха петима състезатели.За съжеление силовият трибой е спорт съпътстван с множество травми от различно естество, някои от които са хронични и не позволяват на състезателите пълно възстановяване през цялата им спортна кариера.Споходени от контузии в нашият отбор се оказаха трима души, което наложи участието на състезанието в град Хасково на само двама състезатели и лиши Спортен Клуб „Цунами” от още по-голям триумф на републиканската сцена.Вторият кръг от Държавното първенство по силов трибой се провежда само в едно движение – Вдигане от лег.Ръководството на БФСТ беше взело решение всички категории да бъдат в един ден, събота 22.05.2010г.За нашият отбор състезанието започна с категория до 82.5кг, в която се състезава Георги Диков.Шампион в категорията стана Робърт Михайлов от Локомотив София с постижение 210кг., след него се нареди младежкият национал Борислав Борисов от Олимпия Морава с 190кг, трети е Славян Славянов от PVL (това е отборът на Националната Спортна Академия) също с 190кг, но с по-високо лично тегло.Георги се класира на пето място в категорията с постижение от 150кг.Достойно представяне на нашият състезател, който е само на 20 години и не се е състезавал от юношеското първенство през 2005 година.Следващата категория, в която имахме състезател беше до 100кг.В нея участие взе Георги Георгиев.През последните няколко години това е най-силната категория в България.И това състезание не направи изключение.Участие бяха заявили единадесет състезатели, сред които се открояваха имената на многократният републикански шампион и медалист от  Европейски и Световни първенства Здравко Серафимов от „Бяла мечка” Хасково, републиканският рекордьор Радостин Църнелов от софйският „Картел спорт” и световният шампион Александър Николов от „Чавдар” Бяла слатина.Всички в залата очакваха оспорвана борба и неизвестност до самият край на състезанието.Но всъщност такава нямаше!Нашето момче Герги Гергиев показа страхотна спортна форма, която беше класи над всички и още с първите си два опита обезсърчи конкуренцията и я отказа от мисълта за първото място.С оглед на многото състезатели и участието на изявени имена в категорията, Георги започна състезанието умерено в своят първи опит.Повдигна 250кг, тежест която е тренировъчна за нашият състезател, и която имаше предназначение да вдъхне увереност и самочувствие за това, за което бяхме дошли.Атака на рекорда в категорията!Лекотата, с която Георги преодоля тежестта упражни своят ефект и  конкуренти направиха неуспешни първи опити.Следващата тежест за нашето момче беше 260кг, 4 кг над републиканският рекорд!Невероятната сила на Георги не изневери и тук и той със същата лекота повдигна огромната тежест под овациите на хасковската зала „Дружба”!!!Рекорда бе факт!Факт бе и че никой от останалите състезатели не беше способен да се справи с  височината на „летвата” поставена от новият рекордьор Георги Георгиев.Световният шампион Александър Николов остана на тежестта от вторият си опит 252,5кг, което му отреди второто място.Досегашният рекорд Радостин Църнелов, явно не беше в състояние да се изправи пред новото предизвикателство и записа три неуспешни опита, като така отпадна от борбата.Трети се класира състезателят на Локомотив София Борислав Адов с 240кг.
        Изключително силно състезание за Спортен Клуб „Цунами”.Невероятен напредък демонстрира Георги Георгиев, огромно постижение е националният рекорд в спорт, в който подготовката е базирана на големи физически натоварвания, спорт в който контузиите са неотменна част от ежедневието на състезателите.Също така това е и голямо постижение за спорта в Генерал Тошево.Златен медал и национален рекорд, спечелени в борба със състезатели които имат международни успехи и които се състезават за професионални клубове показва, че работата в областа на спорта в нашият град върви в правилната посока.
         Следващото състезание за „Цунами” е дунавската купа.Това е международен форум, на който се срещат държавите през кото тече река Дунав.Тази година домакин е България, което даво възможност на нашият отбор да вземе участие в това престижно състезание.Ще можем да премерим сили с някои от най-добрите състезатели в Европа и „да сверим часовниците си” спрямо тяхното ниво.Като дългосрочен плон в дейността на Спортен Клуб „Цунами” е залегнало сформиране на юношеска школа.Като за нас това е пранилното развитие на спорта."

НСОРБ за предстоящото орязване на държавните трансфери за общините


Уважаеми съграждани, предоставяме Ви възможност да се запознаете с писмото на Националното сдружение на общините в Република България до всички кметове на общини и председатели на общински съвети, относно предстоящото орязване на държавните трансфери за общините.
Ето и писмото в оригиналния му вид:
"Уважаеми дами и господа,
С тревога ви информираме, че в подготвената актуализация на Закона за държавния бюджет предвиденото намаление на държавните трансфери за общините е в размер на 15% на годишна база, което по същество е с 30% до края на 2010 г.
Както знаете при срещата с Премиера Бойко Борисов на 4 май беше постигната договореност общинските бюджети да бъдат намалени с 10% на годишна база, което значи с  20%  от 1 юли. Вчера по време на работна среща със синдикатите научихме, че реалното намаление е значително по-голямо -  15% на годишна база или 30 % за оставащия период от 2010 година.
 За частично компенсиране на очертаващото се намаление на трансферите, НСОРБ събра и обобщи пакет от краткосрочни мерки, предложени от общините за подпомагане балансирането на бюджетите. Те бяха обсъдени и допълнени от УС. Ударът на кризата по собствените приходи на общините, които през 2009 намаляха с близо 270 млн.лева и продължават да падат, заедно с намалените държавни трансфери от началото на годината с 60 млн.лева, плюс новото им намаление с 140 млн.лева за 2010 година, не могат да бъдат компенсирани обаче с подобни мерки.
НСОРБ търси възможност за провеждане на нова спешна среща с Премиера, на която да бъдат представени нашите предложения и пакета от мерки. Ще използваме целия си институционален капацитет за въздействие и при обсъждането на проекта за Закона в Парламента.
За тази цел ще бъде необходимо всички общини в диалог с депутатите от своя избирателен район да обяснят ситуацията, в която ще изпаднат след намалението с 1/3 на средствата на общините.
Оставяме отворени за идеи и предложения за последващи действия и мерки"

Криминални новини

От частен дом в село Преселенци в община Генерал Тошево е извършена кражба, съобщават от полицията. Задигнати са пет каски за мотоциклет, пет стика  за голф, кожено яке, електрожен и други инструменти.
Извършителите на друга кражба в община Генерал Тошево вече са разкрити. Вчера в районното полицейско управление е получено съобщение за откраднати трифазен електромотор, електрически кабел и ръчна количка. Полицаите от Генерал Тошево са предприели издирване на извършителите, в резултат на което вече са задържани двама души  - на 21 и на 18 години от село Писарово.

четвъртък, 27 май 2010 г.

До 10 юни се удължава забраната за риболов

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се удължава срока на действие на забраната за улов на всички пролетно-лятно размножаващи се риби в река Дунав и вътрешните водоеми до 10 юни 2010 г. включително, съобщават от ИАРА. Удължаването на срока на забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се налага предвид влошените климатични условия и настъпилото застудяване през април и май, което забави размножителния период на някои видове риба. След съгласуване с браншови съюзи и асоциации в сектора и любители рибари, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, взе решение за удължаване на срока само с 10 дни. Предложението е съгласувано и от министъра на околната среда и водите.  За любителите рибари остават непроменени свободните водоеми на територията на страната за осъществяване на риболов. От 11 юни /петък/ 2010 г. всички любители могат отново да ловят риба.  Забраната за любителския риболов започна от 15 април 2010 г.

сряда, 26 май 2010 г.

В Добричко се очаква добра реколта от пшеница

Към този момент очакванията на специалистите са за добра реколта от пшеница в Добричко. Това заяви Николай Ценов, зам.-директор на добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, предаде радио “Фокус” – Варна. 

Ценов твърди, че в цялата страна са засяти 10 700 000 дка с пшеница. В Добричка област цифрата е около 1 200 000 дка. Това, което е важно за производителите на зърно, е реколтата да бъде добра и с високо качество. Към момента има всички предпоставки това да бъде изпълнено, каза Ценов. Той допълни, че пролетните дъждове благоприятстват за това. Състоянието на пшеницата е добро. Същото се отнася за ечемика и рапицата. За последната култура дори състоянието е в много добри рамки, уточни Ценов. Той подчерта обаче, че земеделските производители е необходимо не само да се уповават на хубавото време, но и да спазват сезонните грижи за посевите. Предстоят листни подхранвания на много от културите. 

В момента пролетниците все още се досяват. Растителната защита по отношение на хербецидната борба при тях все още е в ход. Около 2 милиона декара с пшеница миналата година са засяти след оптималния срок, т.е. през ноември и декември, което е причина съвсем доскоро да се извършва пръскане с хербециди срещу вредители по пшеницата. Това е причина сега да има и посеви на различни фази в развитието си – има изкласили, цъфтящи и прецъфтели.

събота, 22 май 2010 г.

Днес е Черешова задушница

ImageВ съботния ден срещу Петдесетница е т.нар. Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават жито, хляб и първите череши, които са дали името на тази панихида.

петък, 21 май 2010 г.

Свети Константин и Елена - ден на нестинарството


Църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.
Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".
Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция. Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата. На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са, като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

четвъртък, 20 май 2010 г.

ПАРТИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ ЗАРАДВА АБИТУРИЕНТКА ОТ ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

В рамките на кампанията "Младост" Весела Георгиева получи красива рокля за предстоящия си бал
Подкрепа на абитуриенти в неравностойно положение е първата изява от кампанията "Младост" на Партията на българските жени. Десет абитуриентки от девет области на страната - от многодетни семейства и избрани чрез жребий, преди няколко дни получиха красиви рокли, изработени от известната българска дизайнерка София Борисова. Тоалетите им бяха връчени лично от председателката на Партията на българските жени Весела Драганова и от София Борисова.
Сред зарадваните абитуриенти бе и Весела Георгиева от Генерал Тошево, съобщи за НДТ областният координатор на партията Милена Паскалева. Абитуриентката е от многодетно семейство в затруднено финансово положение. Весела завършва СОУ "Никола Вапцаров" с пълно отличие и тепърва й предстоят кандидатстудентски изпити. Тя бе изключително развълнувана и зарадвана от жеста на Партията на българските жени и нямаше търпение да облече роклята, сподели Милена Паскалева.
Основната цел на кампанията "Младост" е да помогне на млади хора в неравностойно положение, които завършват средното си образование, да осъществят своя житейски избор чрез продължаване на образованието или започване на работа. В кампанията с различни инициативи ще се включат и структурите на ПБЖ в цяла България.
В Добрич Партията на българските жени има структура отскоро, но в нея вече членуват около 40 души, посочи още областният координатор Милена Паскалева.

Села от общината ще останат без ток, заради профилактика

На 20.05.2010 г., от 09.00 ч. до 16.00 ч., поради профилактика на съоръжения за доставка и разпределение на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните населени места в община Генерал Тошево: с. Люляково с. Преселенци, с. Горица.
На 21.05.2010 г., от 09.00 ч. до 16.00 ч., поради профилактика на съоръжения за доставка и разпределение на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните населени места в община Генерал Тошево: с. Василево, с. Калина, с. Балканци, с. Конаре.

24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост


Кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов връчи финансова помощ на деца абитуренти. Помощи получиха трима ученика, които завършват средното си образование - един от СОУ "Н.Й.Вапцаров" и двама от ПГЗ "Тодор Рачински". Средствата в размер на 200 лева се дават с решение на Общински съвет.
Тази година Випуск 2009/2010 завършват 88 абитурента - 34 от СОУ, от които 23 отличника /с пълно 6 са 6 ученика/ и 54 от ПГЗ, от които 11 отличника /2 с пълно 6/. Днес те бяха поздравени от Общинска администрация  и Общински съвет на тържество в залата на Н.Ч. "Светлина".
По повод 24 май, за особени заслуги за развитието на просветата и културата ще бъдат удостоени с почетен знак с лика на Йордан Йовков  Димитър Димитров - учител, посмъртно, Димитра Тодорова - учител, Мариана Едрева - учител и Мария Радева - библиотекар. Всеки знак ще бъде съпроводен с грамота и парична сума в размер на една минимална работна заплата.
Тържественото честване на 24-ти май ще започне в деня на празника със шествие от Исторически музей, по улиците "В.Априлов", "Трети март"и завършва пред скулптурната композиция "Бялата лястовица". Абитурентите ще положат венци пред паметника на Й.Йовков, а в празничната програма ще вземат участие група деца от ЦДГ "Първи юни", Детска фолклорна група и Танцов клуб "Фолкденс" към НЧ "Светлина".

сряда, 19 май 2010 г.

Подписан е колективния трудов договор


На 18-ти май беше подписан колективния трудов договор между Община Генерал Тошево, представлявана от Димитър Михайлов, Кмет на Общината и Общински синдикален съвет на  КНСБ и СРС "Подкрепа", представлявани от Спас Костадинов и д-р В. Цветанов.
Предмет на споразумението е уреждането на трудовите и осигурителни отношения на работниците и служителите в бюджетната сфера, които не са уредени с повелителни норми на закона, както и условията и механизмите за решаване на колективни трудови спорове.

Учредиха "МИГ Генерал Тошево – Шабла 2010"


195 души учредиха Местна инициативна група /МИГ/ "Генерал Тошево - Шабла 2010". Те са жители на двете общини - представители на местната власт, 10 читалища, 6 неправителствени организации, 8 фирми и други физически лица. Приет е Устав и Стратегия за местно развитие.
Управителният съвет ще се състои от 9 души, като местната власт - общините Генерал Тошево и Шабла получават 4 мандата, а останалите 5 са гражданска квота. В състава влизат Димитър Михайлов, кмет на община Генерал Тошево, Красимир Кръстев, кмет на община Шабла, инж. Димитър Арнаудов, председател на Общински съвет - Шабла, Николай Николов, зам.-председател на Общински съвет Генерал Тошево, Ивайло Манушев, Христо Павлов и Калин Георгиев от община Генерал Тошево, Полина Костова и Ивелина Димитрова от община Шабла. В състава на избрания КС са Иван Георгиев и Зюмбюл Медаров от община Шабла, Николай Костов, Светлана Иванова и Сийка Михайлова от община Генерал Тошево.
Според Наредбата, която урежда правилата за изграждане на МИГ, представителството на местната власт в ръководните органи трябва да бъде до 49 %. След Общото събрание заседава и УС, който избра Димитър Михайлов за председател на Сдружението "МИГ Генерал Тошево - Шабла 2010".
До края на месец юни е срокът за кандидатстване със Стратегията за местно развитие. Ако тя бъде одобрена, МИГ ще има възможност да управлява един децентрализиран фонд от 2 млн. евро. Учредителите взеха решение адреса на МИГ да бъде в град Генерал Тошево на ул. "Васил Априлов", където се намира Бизнес-центъра на общината.

вторник, 18 май 2010 г.

The Next Generation Rock - Toshevo 2010

Община Генерал Тошево, Общински Младежки Съвет - Генерал Тошево с гордост представят "The Next Generation Rock - Toshevo 2010".   
Фестивалът ще се проведе в два дни на 3 и 4 юли. 12 групи ще забият здрав български рок в лятното кино на града. За всички рок фенове Община Генерал Тошево прави подарък с БЕЗПЛАТЕН ВХОД за всички концерти. Озвучаването ще е професионално, като организаторите обещават разтърсващ саунд. Ще бъде осигурено място за палатков лагер. Фестивалът се провежда с подкрепата на Шуменско, които обещават много безплатна бира за концертите. 
За подробности  може да посетите официалния сайт на феста:
rock.toshevonews.com
Toshevo News

понеделник, 17 май 2010 г.

Рехабилитират пътя Добрич – Тен.Тошево


Пътят Добрич – Ген.Тошево ще бъде рехабилитиран през тази година по оперативна програма „Регионално развитие”.  След провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка бе определен изпълнител на обекта. Това е фирма „Пътно строителство” АД гр. Добрич. Рехабилитацията е съфинансирана от Световната банка.  Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества на съществуващата пътна настилка и пътното тяло за осигуряване условията за безопасност на движението и комфорт на пътуващите. Предвижда се в рамките на проекта да се подобри  отводняването с цел  удължаване експлоатационния  живот  на пътя. Общата дължина на трасето  е близо 16 кмВ участъка за рехабилитация съществува голямо съоръжение-мост, който преминава над ж.п. линия Добрич-Силистра. Предстои изграждане на нови стоманобетонни тротоарни блокове, монтаж на нови парапети и предпазни огради, полагане на нова хидроизолация и други дейности за подобряване състоянието на съоръжението.
Средноденонощната годишна интензивност на МПС в предвидения за рехабитация участък по II-29  е близо 3 000 автомобила. В тази бройка влиза и трафика от КПП-Кардам. Последната рехабилитация на път II-29 в този участък е извършена през 1984. По време на ремонта движението ще се осъществява с ограничение на скоростта в лентата, в която не се извършват строително-ремонтни работи. ОПУ-Добрич ще информира своевременно за старта на дейностите по рехабилитация и въведените ограничения на движението, с цел безопасно извършване на ремонта.

Футбол

В поредния кръг на североизточна В група, отбора на Спортист загуби като гост от Аксаково с 2:1. Спортист е на 13-о място във временното класиране. В оставащите 2 кръга, Спортист се изправя като домакин срещу Рапид (Шумен) и като гост на Черноморец (Бяла).
Toshevo News

На 15 май се учреди Местна Инициативна Група Генерал Тошево - Шабла

На 15 май в голямата зала на Общината в Генерал Тошево се проведе Учредително събрание на "МИГ Генерал Тошево-Шабла 2010". За председател на Управителния съвет бе избран кметът на Община Генерал Тошево - Димитър Михайлов. Очаквайте повече подробности на сайта на Местната Инициативна Група - www.migtoshevoshabla.eu.
Toshevo News

Преосвещават храма в с. Красен

ImageПреосвещаване на църквата “Св. Николай Летний” в с. Красен бе направено  днес. Водосвет по този повод  извърши архимандрит Методий. Поводът е 150 години от откриването на църковния храм, каза за радио “Добруджа” кметът на селото Тошко Тачев. Напълно възстановена, във вида си от преди 100 години,  е камбанарията с  двете камбани, които са закупени от Киев през 1896 г. Летописите разказват, че градежът на храма е започнал през1860 г. и е приключил през 1865 г. Първият клисар е Йордан Чифликчията, който бива съсечен на прага на църквата при нейното първо опожаряване. Първият свещеник е Ненчо Несторов. От първите години след построяването на църквата е и голямата икона с размери повече от 2 метра височина и над метър и половина широчина, рисувана върху плат, вероятно преди повече от 150 г. Яркостта на багрите се е запазила до наши дни. След опожаряването на църквата от турците, тя е възстановена с парите на богати хора от този край и повторно е открита на 22 май 1896 г. Този ден по стар стил е посветен на св. Николай Летний и от тогава сборът на селото е на 22 май.

Отборът на Генерал Тошево - втори в националните ученически игри по баскетбол


Основно училище "Цар Симеон" от Варна спечели националните ученически игри по баскетбол за момичета от 5 до 7 клас. Турнирът се проведе в Генерал Тошево.
Домакините от основно училище "Христо Смирненски" в Генeрал Тошево завоювахавторото място, трети се класира отборът на 119 СОУ "Акад. М. Арнаудов" - София.
За най-добър играч бе определена Мария Камбурова от Варна.

ОТБОРЪТ ПО ТЕНИС НА МАСА НА ОУ”ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” Е ПЕТИ НА ФИНАЛИ НА УЧЕНИЧЕСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Във гр. Разград от 14 до 16 май се проведоха „Финали” на Ученически игри 2010 – V-VІІкл. по тенис на маса. Участник при момичетата бе и отборът на ОУ „Христо Смирненски” – Генерал Тошево. Отборът бе от три състезателки – Станислава и Вангелия Пархови и Дияна Сарандева. Десет отбора от десет зони взеха участие във финалния етап. Ето и всички училища взели участие:
ОУ „Петър Берон” – Момчилград; ОУ „Христо Смирненски”- Генерал Тошево; ЧОУ „Света София” – София; ОУ „Иван Рилски” -  Перник; ОУ „Иван Вазов” – Видин; СОУ „ В. Грънчаров” – Горна Оряховица; СОУ „Добри Чинтулов” – Бургас; ОУ „Петко Каравелов” – Асеновград; ОУ „Д-р Петър Берон” – с. Осенец, Разградско; СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Две Могили.
           Тази година наредбата за провеждане на ученически игри бе променена, като във състава на ученически отбор, биват допуснати само и единствено двама картотекирани, т. е. клубни състезатели, със което нивото на игрите пада, особенно при колективните спортове. Това по чувствително се усети при волейбол, футбол, баскетбол и т.н. но при нашия спорт  си се проведе едно „мини” клубно първенство, тъй като присъства отборния, индивидуалния шампион и шампионките на двойки до 15г.
           Отборното първенство се проведе, като всичките 10 отбора бяха разделени на две групи А и Б, със водачи, а останалите отбори хвърлени на общ жребий. Ние попаднахме във група Б, под № 3, водачи отборът на Момчилград, втори – на Две могили, четвърти – Горна Оряховица и пети – София. Със две победи и две загуби в групата станахме трети и играхме за пето и шесто място. Крайното класиране:
1.    ОУ „Петър Берон” – Момчилград;
2.    ОУ „Петко Каравелов” – Асеновград;
3.    ОУ „Иван Рилски” – Перник;
4.    СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Две Могили;
5.    ОУ „Христо Смирненски” – Генерал Тошево;
6.    ОУ „Иван Вазов” – Видин;
7.    ОУ „Д-р Петър Берон” – с. Осенец, Разград;
8.    ЧОУ „Света софия” – София;
9.    СОУ „В. Грънчаров” – Горна Оряховица;
10.     СОУ „Добри Чинтулов” – Бургас.
Индивидуалния турнир бе проведен на схема 32 състезате   
лки, като осем от първите шест отбора бяха подредени, а всички останали бяха хвърлени на общ жребий. Станислава и Вангелия Пархови отпаднаха на осмина финал. Като отново при индивидуалното на първо и второ място са двете момичета на Момчилград – Михаела Димова и Есин Саид, трета и Красимира Йовкова.
            Тази година в сравнение с миналата, нямаше грандиозно откриване и фланелки за всички участници. Турнира премина съвсем обикновено, със доста забележки по съдийството. Миналата година момичетата бяха шести, тази година – пети, а другата година ако всичко е наред може да се преборят и за медал.

                                                                       П. Стоянова

петък, 14 май 2010 г.

Криминални новини

На 14 май 2010 г., около 01.00 часа по ул.”Дружба” гр.Генерал Тошево е спрян за проверка лек автомобил “Опел Астра”. При извършената проверка за употреба на алкохол на 48 годишния водач, техническото средство е отчело 1,75 промила в издишания от него въздух.

Борис Мирославов втори на конкурса "Сарандев"

На първо място в първата възрастова група журито класира Симеон Петев от Шумен, а на второ - Борис Мирославов от Генерал Тошево. Третото място си поделят Флория Ивелин Цанкова от Севлиево и Невена Светославова от Търговище. Специални награди бяха врчени на Азис Нестоков от Казахстан, Новар Дваш от Израел и Виктория Пенкова от Тервел. Гергана Великова от Добрич е на първо място във втората възрастова група. След нея се класира Роберта Георгиева от Шумен, а трета е добричлийката Християна Дънкова. Специални отличия бяха връчени на Ани Сарандева и Вяра Петрова, и двете от Добрич. Първото място в третата възрастова група журито отреди за Виктория Ковалева от Русия, втора награда получи Ирина Яремчук от Украйна, а трета - Сами Шмал от Израел. В раздела за авторска песен първо място си поделят песента "Друга" - музика и текст на Йоан Тонков от Горна Оряховица, и "Само с теб" - на Тени Омеде и Теди Славчева от Добрич.
Наградният фонд на Европейския младежки поп-рок конкурс възлиза на 5 000 лева. Автор на статуетката, която се връчва на носителя на Гран При, е Георги Стефанов, а автор на музикалния знак - Николай Кидиков.
Европейският младежки поп-рок конкурс "Сарандев" се организира от община Добрич и Общинския младежки център, под патронажа на кмета Детелина Николова. Той е един от най-престижните музикални форуми у нас, които дават сцена за изява на талантливи млади изпълнители. За много от тях през годините конкурсът "Сарандев" е бил сериозен трамплин за бъдещи успехи. Равносметката за 22-ото издание е за прекрасни изпълнения, за много усмихнати млади певци, за новите приятелства и... мъничко тъга при раздялата. А удоволствие за добричката публика бе възможността за три дни да се докосне до магията на песента, отново да усети неповторимата атмосфера на конкурса "Сарандев" и да възнагради със своите заслужени аплодисменти младите дарования.

Максим Мацьйшин е носител на Гран При на 22-то издание на “Сарандев”ImageМаксим Мацьйшин от Русия е носител на Гран При на 22-то издание на  Европейския младежки поп-рок конкурс “Сарандев”. Той  получи наградата си предварително, днес преди обяд, от зам. кмета на Добрич Иван Колев, защото няма възможност да присъства на гала концерта тази вечер. Днес бе връчена и наградата на Виктория Ковалева от Русия, която зае първо място в трета възрастова група.

 Максим Мацьйшин е на 19 години, все още учи в Саратовския колеж по изкуства и  желае да продължи музикалното си образование в Москва.Imageслед получаване на приза, той благодари за обективната оценка на журито и сподели, че  за първи път е България и за първи път печели Гран При на конкурс извън пределите на страната си. Участвал е в много други музикални конкурси в Саратов, Казан, Москва и т.н. Сред любимите му изпълнители са Лени Кравиц, Владимир Висоцки, Енрике Иглесиас и други.

Виктория Ковалева е на 22 години и завършва Колежът по изкуства към Саратовския държавен институт. Много обича това, с което се занимава, и е решила да свърже своето бъдеще с музиката. Харесва певци като Селин Дион, Барбара Стрейзънд, Марая Кери и Уитни Хюстън.

Над 1500 ученици в областта се явиха на матура по български език


1582 ученици от Добричка област писаха по одата „Левски" на Иван Вазов на задължителния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи заДарик Рина Иванова - началник на РИО на МОМН. Подадените заявления за участие в матурата са били 1662. От тях 60 не са били допуснати заради поправителни изпити, а 20 ученици не са се явили тази сутрин.
Зрелостниците бяха разпределени в 27 училища в цялата област. Най-късно изпитът е започнал в ЕГ „Гео Милев"Добрич - в 8,29 минути, заради големият брой ученици, явяващи се в училището - общо 177. Матурата продължи 4 астрономически часа. Учениците попълваха тест, съставен от 41 задачи. Последната задача е аргументативен текст -  интерпретативно съчинение или есе по избор, който носи 30 от общо 100 точки.
Няма подадени сигнали за нарушения по време на изпита, съобщи още Рина Иванова. Писмените работи ще се проверяват от национална комисия в София.
Оценките от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство.
На 17 май ще се проведе втората задължителна матура. Тогава учениците ще избират предмет по собствено желание.

Очакват добра реколта


Добра реколта от зърнените култури се очаква през тази година, коментира ст.н.с. Николай Ценов - зам.-директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Има всички предпоставки за високи добиви, особено след "златния" дъжд по Гергьовден, каза той. Състоянието на пшеницата и ечемика е добро, а на рапицата - особено добро.
"Не трябва земеделските производители да се уповават само на хубавото време, а да съблюдават и сезонните грижи и мероприятия", съветва Ценов. Сега се прави листното подхранване на много от културите, пролетниците се досяват, продължава растителната защита по отношение на хербицидната борба с плевелите. 10 700 000 дка с пшеница се отглеждат в България през 2010-та. В момента посевите са на различни фази.
Колкото миналата година се очаква да бъде световното производство на пшеница, каза още Ценов. Той следи през интернет сателитните снимки на Министерството на земеделието на САЩ. Прогнозите са на международните пазари да се търси основно висококачествено зърно, поради големите количества запаси.

Нощ на музеите в Генерал Тошево

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
 
НОЩ НА МУЗЕИТЕ 
ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
НА
РЕГИОНАЛЕН  ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ДОБРИЧ 
Your browser may not support display of this image. ЛОВНИ  ЩРИХИ


15 май 2010 год.   19:00 до 1:00 часа 

Посетете и току що стартиралия уеб сайт на музея: