понеделник, 31 януари 2011 г.

България ще настоява фермерите да получават 100 процента от евросубсидиите от 2014 година

България ще настоява още от 1 януари 2014 г. земеделските стопани да получават субсидия колкото са тези в старите страни членки на ЕС. В договора за присъединяването ни към ЕС е предвидено това да стане от началото на 2016 г., но вече има внесена декларация в Европейския парламент с искането да се изравнят субсидиите между старите и новите членки, каза днес евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева.
Тя обаче уточни, че 9 от нашите евродепутати не са подписали декларацията. Сред тях са представители на НДСВ, БСП и ДПС.
За следващия програмен период България настоява за справедливо разпределение на финансовите средства за българските земеделски стопани, настоя и заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров на дискусия за общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
Комюникето на ЕК предвижда три варианта, по които да бъде разпределението на тези финансови средства и заради това е нужно да има дебати в България да се види кой от тях е най-справедлив, коментира той.
В продължение на шест месеца във всички области в страната ще се проведат кръгли маси, на които земеделските производители ще изложат виждането си за реформи в общата селскостопанска политика в програмния период 2014- 2020 г.
Първата кръгла маса ще е на 18 февруари в Благоевград, а последната на 15 юли в Ямбол.