сряда, 12 януари 2011 г.

7 млн. лв. е събрала през 2010 г. ОС "Земеделие"

ImageНад 7 милиона лева са приходите за държавния бюджет от събраните от ОС Земеделие. Само постъпленията от аренди са 5,3 млн. лева съобщи в предаванетоКласове директорът на службата Стилиян Митев. През миналата година ОС Земеделие е провела 3 тръжни сесии за отдаване под наем или аренда на земи от Държавния поземлен фонд. Митев  посочи, че година по-рано тази сума е била около 1,3 млн. Имаме амбицията за тази година сумата да бъде осемцифрена и това не е неизплнимо, защото вървим по правилния път, заяви Митев. Той припомни, че в добричка област обработваемата земеделска земя е 3,4 млн. декара, което е 7% от обработваемите площи в цялата страна.
24 344 са земеделските стопанства в добричка област. Данните са от проведеното в края на миналата година национално преброяване на стопанствата. До края на февруари трябва да бъдат готови окончателните резултати от него. Националното проброяване започна  на 1 септември миналата година и продължи до 31 декември. Целта му бе събиране на статистическа информация, на базата на която ще се изготвя позицията на България за общата селскостопанска политика за следващия програмен период от 2014 до 2020 година.
До 25 март е срока за пререгистрация на земеделските производители. Ако до тази дата те не подадат необходимите документи, губят правата си за тази година и възможността за получаване на субсидии, припомни Стилиян Митев. За 2010 година регистрираните земеделски производители в областта са 3735, като година по-рано броят им е бил 4308. Митев обясни намалението с окрупняване на земеделските стопанства. През миналата година в дирекцията са разгледани около 700 преписки за промяна на предназначението на земя.