събота, 29 януари 2011 г.

Сменят стари електромери по искане на клиента

Все още има много електромери с изтекъл срок на валидността на метрологичната проверка, както твърди гражданската организация ГНОМКА, информират от Е.ОН. Компанията обаче е информирала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Държавната агенция за технически и метрологичен надзор за мерките, които предприема и за инвестициите, които са необходими, за решаването на проблема, който е наследство от миналото, преди приватизацията. Подмяната на електромери е възможна единствено поетапно, поради регулираните инвестиционни бюджети. В интерес на Е.ОН България Мрежи е да подмени старите електромери възможно най-бързо, защото устройствата от стария тип са по-малко чувствителни и като цяло отчитат по-малко консумирана енергия от реално изразходваната, се казва в съобщение на компанията.
Всеки клиент има възможност да поиска електромерът му да бъде проверен или подменен. В случай на такова искане, специалисти на Е.ОН България Мрежи ще извършат проверка и/или подмяна на електромера и ще инспектират присъединяването към електроразпределителната мрежа.
Темата за незаконното потребление представлява съществена част от „технологичните енергийни загуби", които се контролират от ДКЕВР. Освен това регулаторът настоява за значително намаляване на тези загуби. През последните три години Е.ОН България Мрежи е фокусирана върху намаляване на незаконната консумация и регистрира всички установени случаи.
По-голяма част от електромерите на Е.ОН са нередовни, заявиха вчера от сдружение Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията(ГНОМКА). От 1,2 млн. електромера на Е.ОН България мрежи 710 000 са с изтекъл срок на метрологична валидност, твърдят от организацията.