четвъртък, 6 януари 2011 г.

Йордановден е


Днес православната църква отбелязва Богоявление, познат още като Йордановден. Според библейската легенда на този ден Иисус Христос е покръстен от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение!" Оттук и названието на празника - Богоявление.
Който улови кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година
По стар обичай след службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени се хвърлят в нея, за да го извадят. Който успее, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Болни пък се къпят във водата, където е бил хвърлен. Има поверие, че ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Ако времето е сухо и студено, се счита като знак за плодородна и добра година.
Небето в нощта срещу Йордановден се отваря

Хората вярват, че през нощта срещу Йордановден в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства се и придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските Заговезни.

Днешният ден се смята за последен от периода на т.нар. "мръсни дни"
Срещу празника е третата - последна кадена вечеря. На трапезата се слагат постни ястия, като към тях се прибавят орехите, сурово житото и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. На масата се нареждат още питка, колачета, зеле, фасул, сарми с кисело зеле, пълнени чушки и вино.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена

Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. От 1993 г. със заповед на министъра на отбраната традицията е възобновена и оттогава на Богоявление се освещават бойните знамена на армията.


Сред празнуващите днес са Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана!