събота, 29 януари 2011 г.

Висши служители от Добричко с несъответствия в декларациите до Сметната палата

Сметната палата публикува списък с имената на всички с несъответствия в ежегодната декларация или уведомление за имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности. Резултатите са констатирани след проверка.Няколко са служителите със заключение за несъответствие от Добричка област - сред тях са заместник кметове и председатели на Общински съвети.
Митко Петров, зам.-кмет на Балчик, не е декларирал придобиване от общината на право на собственост върху имот в стопански двор в село Гурково; договорна ипотека, в полза на трето юридическо лице върху нива в село Змеево; както и право на строеж на вятърна централа върху собствена площ срещу парично обезщетение - 28 000 евро годишно, от които през 2009 г. той е взел 10 000 евро. Петров има и недекларирани доходи като ЕТ в размер на 7 889 лева и 344 682 лева от непреработена растителна и животинска продукция.
Другият зам.-кмет на Балчик - Стелиян Железов е подал встъпителна декларация през 2010 г., но е премълчал притежавани дялове от съпругата му в "Консулт Инвест Контрол" ООД, Балчик.
Председателят на Общински съвет Генерал Тошево Недко Марчев също е подал встъпителна декларация през 2010 г., в която липсват данни за съпругата му - притежавани части от двор и втория етаж на къща в Генерал Тошево.
Председателят на Общински съвет Тервел Айдън Фаик не е декларирал данни за непълнолетния си син - придобиване на ниви в село Кочмар и Тервел.
Зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева е пропуснала данни за съпруга си - доходи в размер на 7 392 лева от дейност като ЕТ и 39 600 лева от непреработена растителна и животинска продукция.
Всички с несъответствия в декларациите са уведомени, посочват от Сметната палата, и са направени повторни проверки за окончателно изясняване на фактите. Законът им дава право да правят промени в подадените от тях декларации само до 31 май на текущата година. Промени след тази дата не са позволени.
Списъкът с резултатите от проверката на Сметната палата за несъответствия е обществено достъпен. Тя е направена по чл.7 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, на лица с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2010 г.