вторник, 18 януари 2011 г.

РИОКОЗ издаде 94 предписания за нарушения на наредбата за тютюнопушене

151 проверки за спазване на новата Наредба за тютюнопушене са извършени от РИОКОЗ-Добрич в заведения за обществено хранене през последните две седмици, съобщават от здравната инспекция. За установени несъответствия са издадени 94 предписания, съставени са 4 акта за административни нарушения.
За този период на телефона на дежурния здравен инспектор са постъпили 11 сигнала от граждани за нарушения на Наредбата. Към момента са проверени 6 обекта, визирани в жалбите, като в 4 от тях не са установени нарушения, а 2 от жалбите са основателни.
Най-често констатирани несъответствия са липса на съответните маркировки, изисквани от Наредбата, допускане на тютюнопушене в определени видове заведения за хранене, в които това се забранява, липса на протоколи от акредитирана лаборатория за измерване ефективността на вентилацията в помещенията, в които се допуска тютюнопушене.
Проверките по спазване на изискванията на Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места продължават.