понеделник, 31 януари 2011 г.

Добричка област готова да стартира преброяването

Добричка област готова да стартира преброяването© НСИ  


В Област Добрич е създадена добра организация за успешно преброяване на населението и жилищния фонд. Това заяви на днешното заседание на областната преброителна комисия секретарят й Неделчо Василев.
Преброяването по интернет, което за първи път ще се реализира в България, стартира от 00.00 часа на 1 февруари и ще продължи до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г. Председателят на Областната преброителна комисия и заместник-областен управител Тодор Георгиев апелира към жителите на областта да се преброят по електронен път, което има определени предимства.
Участниците в срещата се обединиха около тезата, че преброяването не е само статистическа, но и национална задача и всеки български гражданин трябва да участва в него, защото бъдещите политики на страната ни ще се изграждат върху данните от кампанията. Секретарят на комисията и директор на ТСБ Неделчо Василев съобщи, че в областта са обособени 1492 преброителни участъци и контролни райони. В преброителната кампания ще вземат участие 1322 души /общо преброители, контрольори и резерви/. Всички са преминали обучение и разполагат с необходимите материали и инструкции за попълване на преброителните карти.
Предимства на електронното преброяване 
  • Активно е 24 часа в денонощието;
  • Има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно за Вас време;
  • Спестява се време - попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена;
  • външен човек няма да влиза в жилищата;
  • пестим хартия и спасяваме живота на много дървета;
  • улеснява се и ще се ускори въвеждането на данните от преброяването;
  • спестяват се средства.
От 1 до 9 февруари гражданите могат  да попълнят преброителната карта чрез информационна система „Преброяване 2011" на адрес:     
                                                    http://www.nsi.bg/census2011/.