сряда, 5 януари 2011 г.

Червеногушите гъски пристигнаха, слагат им предаватели

Червеногушите гъски пристигнаха, слагат им предавателиЧервеногуши гъски на Дуранкулак и Шабла © greenbalkans.org  


Първите големи ята от над 1000червеногуши гъски пристигнаха наДуранкулашкото и Шабленското езеро, съобщиха за Дарик от Българското дружество за защита на птиците. По традиция всяка година около 80% от популацията на световно застрашения вид зимува в България - предимно в района на Приморска Добруджа, Бургаските влажни зони и водоемите в Горнотракийската низина.
За първи път тази зима част от птиците ще се опръстеняват и ще им бъдат монтиранисателитни предаватели, за да се следи как те ползват територията и местата за хранене и почивка, разказа Малина Георгиева от БДЗП. Специално за научния експеримент утре вШабла пристига група от британски експерти и журналисти от водещи медии като ВВСи Euronews. Целта на мониторинга е да се набележат мерки за опазване на вида и неговите зимни местообитания.
Дейностите са част от проекта „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска", който се изпълнява от БДЗП с партньори Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания, Тръст за дивите птици и влажните зони - Великобритания, Ловно-рибарско сдружение - Шабла и Земеделска кооперация „Кирилови" ООД - село Крапец. Проектът стартира през ноември 2009 година и ще продължи до май 2014 година, а стойността му е 2 млн. и 600 хиляди евро.